Vrijeme provedbe projekta: travanj – listopad 2022.
Projekt financira: Zadarska županija, Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku
Vrijednost projekta: 5.000,00 HRK
Nositelj projekta: Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“
Opći cilj projekta:
Staviti građanima/kama na raspolaganje znanje i alate za realizaciju prava na zdrav život u javnom i privatnom prostoru
Aktivnosti projekta
Radionica: Cijepljenje (navrtanje) biljaka
Sudionicima će se pružiti prilika da kroz kratko predavanje usvoje potrebna znanja, a kroz praktične vježbe i vještine koje će im omogućiti samostalan uzgoj voćki. Cijepljenje ili navrtanje, oblik je nespolnog (vegetativnog) razmnožavanja biljaka. Cijepljenjem se spaja jedna živa biljka s dijelom druge žive biljke (pupom, grančicom, dijelom stabljike) i one, tako spojene, nastavljaju zajednički rasti. Njime se postiže vjerno prenošenje svojstava matične biljke pojedine sorte. Cijepljenje voćaka je dobar način da sačuvamo sorte autohtone i tradicijski uzgajane na našem području. Na taj način čuvamo biološku raznolikost, odnosno, čuvamo raznolikost voćnih vrsta.
Radionica će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela – govorit će se o maslini i njenim sortama, alatima i priborima, uvjetima za cijepljenje, podlogama i plemkama. Praktični rad nacjepljivanja obuhvatit će pripremu podloge i plemke, prezentiranje raznih metoda spajanja plemke s podlogom, vezivanje i voskiranje navrtka voćarskim voskom u svrhu zacjeljivanja nastalih rana na podlozi, sprječavanja patogenih mikroorganizama i štetnog djelovanja vlage i hladnog zraka iz okoline. Nakon obavljenog nacjepljivanja, sudionici će naučiti i kako dodatno zaštiti navrtak te kako ga njegovati. Ovom aktivnošću pridonosi se specifičnom cilju projekta ”potaknuti i poduprijeti samodostatnost građana/ki u osiguravanju hrane na razini osobnih potreba”.
Voditelj radionice je Dražen Travica, volonter s dugogodišnjim iskustvom u području uzgoja, cijepljenja i orezivanja biljaka.
Lokacija: Strukovna škola Vice Vlatkovića
Vrijeme provedbe: travanj
Predavanje: Samoniklo jestivo bilje zadarskog područja
Samoniklo jestivo bilje čovjeku je oduvijek bio jedan od najstarijih raspoloživih izvora hrane. U pravilu, ono je mnogo bogatije mineralima, vitaminima i mikroelementima od uzgojenog bilja, a svakako i manje onečišćeno raznim toksinima koji se koriste u intenzivnoj poljoprivredi, kao i u ekološkoj. Na zadarskom području korištenje samoniklog bilja u prehrani ima dugu tradiciju. U prošlosti se ono bralo i koristilo isključivo u suhome kršu zbog nemogućnosti uzgoja bilja na vapnenastom, kamenitom tlu i manjku dostupne vode. S obzirom na nepredvidive uvjete koje nam u budućnosti donose posljedice klimatskih promjena, moguće je da će nam svima u nekom trenutku dobro doći znanje o prepoznavanju i sakupljanju samoniklog jestivog bilja u svrhu prehranjivanja. Kako bi se očuvalo znanje o tradiciji i kako bi se sudionike pripremilo za nepredvidive okolišne uvjete u uzgoju hrane, predavačica će govoriti o samoniklom jestivom bilju. Kako ga prepoznati, u koje godišnje doba raste ovisno o vrsti, kako ga ukusno pripremiti – neka su od pitanja kojih će se predavačica dotaknuti. Cilj je povremeno ukomponirati samoniklo jestivo bilje u svakodnevnu prehranu i podići vlastito zdravlje na višu razinu obogativši svoju prehranu potrebnim nutritivnim elementima, izbjegavši toksine korištene u intenzivnom uzgoju hrane.
Predavačica je Neda Bopsić, urednica FB stranice posvećene dijeljenju znanja o samoniklom jestivom bilju i njegovoj pripremi „ZdravaTrava“.
Vrijeme provedbe: svibanj
Projekt je financiran temeljem javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu na poziciji Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku – područje promicanja vrijednosti Domovinskog rata i antifašističke borbe, promicanje vrijednosti građanskih inicijativa, Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda.