
Ivan Zirdum, doc.dr.teologije, održao je 23. 9. 2019. u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar izlaganje o dobrobiti sirove hrane.
Osim osobnog osvrta utemeljenog na desetcima knjiga na ovu temu koje je osobno preveo, profesor Zirdum je prisutnima podijelio nekoliko praktičnih savjeta od kojih su neki: planirati svakodnevnu prehranu tako da se ona sastoji od 70% voća, 20% povrća i 10% orašastih plodova; voće jesti na prazan želudac, ponajbolje ujutro do podne; za ručak jesti salatu i povrće, a večeru također planirati da bude lagana i da se bazira na salatama; izbjegavati meso i mesne proizvode.
Mišljenja i iskustva prisutnih su bila različita, a diskusija se razvila oko nekoliko pitanja: jesu li emocije te koje pospješuju učinkovitost sirove hrane ili je sirova hrana ta koja potiče određene emocije; može li se učinku sirove hrane na pojedinca pristupati iz generalnog stajališta ili taj učinak ovisi o osobnim karakteristikama pojedinca?
Na kraju izlaganja, prisutni su mogli prolistati te kupiti različite knjige na ovu temu koje je preveo profesor Zirdum uz, više puta naglašen, poticaj da svatko za sebe isproba bar na 8 dana dobrobiti sirove hrane, odnosno takvog načina prehrane.