
Predavanje na temu “Staro autohtono i domaće sjeme” održano u Gradskoj knjižnici Zadar prvo je predavanje u sklopu projekta “Zelene transformacije” kojeg provodi udruga Eko Zadar. Predavanje o važnosti očuvanja autohtonog sjemena, te važnosti organske proizvodnje održao je Goran Vitanović, dipl. ing. agronomije.
Projekt uzgoja autohtonog sjemena star je 14 mjeseci, a zamišljen je, prema riječima Vitanovića, da se konstantno širi. U sklopu projekta je 100 voćaka, 30 sorti povrća, 10 vrsta ljekovitog bilja.
– Cilj je da u konačnici imamo zdravu hranu, uzgojenu na našem području, istaknuo je Vitanović.
Dodaje kako je sjeme uzgojeno na našem području, primilo informacije o klimi u kojoj raste, tla, te u konačnici biljke rastu uspješnije, postanu otpornije na štetnike i zdravije su.
– Danas imamo velike mogućnosti konzumacije voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja. Problemi tog uzgoja su manjak kontrole broja prskanja, GMO uzgojeno sjeme iz kojeg u konačnici dobijamo i konzumiramo hranu koja je bogata pesticidima, a to sve skupa utječe na naše zdravlje, pojasnio je Vitanović.
– Sjeme za uzgoj povrća jednako se prodaje u Kini, Brazilu i Hrvatskoj, dodao je.
Istaknut je zanimljiv podatak kako je prije više tisuća godina na svijetu uzgajano više od pet tisuća sorti krumpira, dok se danas, u velikim količinama, siju tek četiri.
Budućnost čovječanstva, istaknuto je, ovisi o hrani, ona o sjemenju, a u tom području dolazi do najgoreg oblika privatizacije ikada.
– Rezultat toga jest da ne postoji mogućnost izbora sjemenja u trgovinama. Nudi nam se ono uvozno. Organsko sjeme puno je kvalitetnije, zdravije i prirodnije, dodao je.
Izvor: Zadarski list, 25.10.2014., piše: Marina Šaponja, foto: Zadarski list
Članku pristupite OVDJE